Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z okrasą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniak 1 kg
mąka ziemniacza 250 g
jajko 2 sztuki
boczek 20 dag
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z okrasą

KLUSKI
Obrane, ugotowane, zimne ziemniaki mielę w maszynce do mięsa,
przekładam do miski i zagniatam z jajkami, mąką ziemniaczaną.
Z ciasta formuje małe kulki i robię palcem wgłębienie (w każdej).
Kulki układam na ściereczce kuchennej, a następnie partiami
wrzucam do garnka z gorącą wodą. Ugotowane kluski przekładam
na półmisek.
OKRASA: boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni, gdy się
podsmaży drewnianą łyżką mieszam z posiekaną cebulą i
smażę kilka minut na rumiano.
Gotową okrasą oblewam ciepłe kluski z dziurką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak