Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe paluszki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cynamon 2 łyżki
mąka 1.5 szklanki
miód 1 łyżka
sól szczypta
drożdże ćwierć kostki
mleko 1/2 szklanki
brązowy cukier 2 łyżki
jajko 2

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe paluszki

Cukier zmiksować z 1 stołowa łyżką miodu i 2 małymi łyżeczkami cynamonu.Do miski wsypać mąkę.Drożdże rozrobić w osobnej miseczce razem z mlekiem.Rozrobione drożdże dodać do miski z mąką.Kolejno wsypać zmiksowany cukier z miodem i cynamonem.Dodać odrobinę soli i zagnieść ciasto.Ciasto schłodzić na pół godziny w lodówce.Po schłodzeniu rozwałkować na placek o grubości1 cm.Z ciasta wycinamy paluszki o grubości 1,5 cm.Po wierzchu każdego paluszka robimy kilka nacięć i smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 35 minut .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 01.03.2012 21:07
rewelacyjny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak