Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie biszkopciki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier 4 łyżki
mąka tortowa 4 łyżki
cukier waniliowy 1 op.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól mała szczypta
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie biszkopciki

Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, cukru i cukru waniliowego.
Do masy dodać żółtka i olej, lekko wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski z masą jajeczną.
Wymieszać dość sprawnie mikserem na małych obrotach.
Na blaszkę położyć papier do pieczenia i kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta w dość sporych odstępach.
Piec 10 minut w temp.160-170'C.
Pilnować, by się nie spaliły. Ostudzić.

Ja piekę małe porcje w silikonowych foremkach do malutkich i płaskich babeczek - mam pewność, że będą okrągłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gloshka 28.02.2024 09:45
fatalny przepis, nie po to pieczemy własnoręcznie aby wrzucać niepotrzebne niezdrowe składniki - w tym wypadku proszek do pieczenia! Kto to widział dodawać proszek do biszkoptów ! Szukajmy dobrych przepisów!
karolcia_zip 04.06.2012 22:11
mniam....
anna186 28.04.2012 20:43
super
edi 25.04.2012 10:34
Pyszne:)
ana00 31.03.2012 21:30
zapewne smaczne
Habibi 01.03.2012 21:39
Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysałmi na bardzo zróżnicowane potrawy :) Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
halina17 01.03.2012 16:18
dobre biszkopciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak