Sposób przygotowania

Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Włożyć tuszkę do dużego mocnego woreczka (strunowego lub do mrożonek) i wlać całe piwo - najlepiej, aby je wcześniej choć trochę odgazować, żeby się zanadto nie pieniło.
Woreczek zabezpieczyć przed wylaniem zawartości i wlożyć do lodówki na 12-24 godziny.
Po tym czasie kurczaka wyjąć, osączyć z piwnej marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem i posmarować olejem - posypać przyprawą do drobiu. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180'C.

Piec proporcjonalnie do wagi - 1kg kurczaka = 1 godzina pieczenia.
W czasie pieczenia podlewać piwem, w którym leżał kurczak.

Komentarze

  • 3
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysałmi na bardzo zróżnicowane potrawy :) Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    muszę wypróbować te przepis:)
  • 2
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    super przepis
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    myślę, że to świetny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata22

    na bogato porcja, na pewno smakowity
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    pyszności
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Polecam takiego kurczaka - jest wyjątkowy.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    fajny pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !