Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na sucharkach

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suchary Mamut bez cukru 1 op.
jajko 5 szt.
śmietanka słodka 12% 200-250 ml
jabłka 1 kg
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
masło -

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na sucharkach

Jajka zmiksować ze śmietanką, cukrem i wanilią.
W mieszance nasączyć sucharki i ułożyć 2 warstwy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym grubą warstwą masła.
Na spód położyć grubą warstwę utartych jabłek połączonych z cynamonem, posypać niewielką ilością cukru i nakryć namoczonymi sucharkami.
Zapiec w gorącym piekarniku, aż zapiekanka się zrumieni.
Podawać na ciepło lub na zimno z jogurtem, bitą lub kwaśną śmietaną, serkiem waniliowym lub owocowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.05.2013 16:28
ciekawy pomysł :D
aisoglam 19.11.2012 13:21
szybki pomysł na deser. Ile czasu ma siedzieć w piekarniku i w ilu stopniach?
Habibi 01.03.2012 21:39
Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysałmi na bardzo zróżnicowane potrawy :) Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak