Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gałeczki z ziemniaków i grysiku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 750 g
skrobia ziemniaczana 3-4 łyżki
mąka pszenna -
sól -
żółtko jajek 3 szt.
mąka krupczatka -
kaszka 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gałeczki z ziemniaków i grysiku

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować i dokładnie odcedzić - chwilę odparować w pustym garnku i przecisnąć na gorąco przez praskę.
Odstawić, aby przestygły.
Kiedy da się je dotknąć dłonią bez poparzenia, dodać żółtka, wsypać grysik, skrobię ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, aby zagnieść zwarte, ale dość miękkie, ciasto - uformować z niego malutkie kuleczki, wielkości orzeszka laskowego.
Gotowe kuleczki obtoczyć w mące krupczatce i układać na suchej ściereczce również oprószonej mąką.
Gotować kluseczki w lekko osolonej wodzie, 3-5 minut od wypłynięcia, nie dopuszczając do wrzenia wody.

Podawać jako dodatek do zup warzywnych, bulionów i zup grzybowych, albo jako dodatek do II dania

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 07.11.2012 12:47
bardzo pomysłowe
Misiabe 02.03.2012 17:18
ciekawy pomysł, takich ziemniaczków jeszcze nie próbowałam
Habibi 01.03.2012 21:40
Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysałmi na bardzo zróżnicowane potrawy :) Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak