Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować i dokładnie odcedzić - chwilę odparować w pustym garnku i przecisnąć na gorąco przez praskę.
Odstawić, aby przestygły.
Kiedy da się je dotknąć dłonią bez poparzenia, dodać żółtka, wsypać grysik, skrobię ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, aby zagnieść zwarte, ale dość miękkie, ciasto - uformować z niego malutkie kuleczki, wielkości orzeszka laskowego.
Gotowe kuleczki obtoczyć w mące krupczatce i układać na suchej ściereczce również oprószonej mąką.
Gotować kluseczki w lekko osolonej wodzie, 3-5 minut od wypłynięcia, nie dopuszczając do wrzenia wody.

Podawać jako dodatek do zup warzywnych, bulionów i zup grzybowych, albo jako dodatek do II dania

Komentarze

  • 3
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysałmi na bardzo zróżnicowane potrawy :) Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    ciekawy pomysł, takich ziemniaczków jeszcze nie próbowałam
  • 1
    original
    Opublikowano

    paula99926

    bardzo pomysłowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !