Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SŁODKO KWAŚNE KLUSKI MIĘSNE

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 80 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl
jajko 2 szt
przyprawa wloską 1 łyzeczka
pieprz do smaku
sok z pomarańczy 1/2 szkl
sos chili 2 łyzki
sos sojowy 2 łyzki
ocet winny 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
mąka kukurydziana 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: SŁODKO KWAŚNE KLUSKI MIĘSNE

Piekarnik rozgrzać. W dużej misce wymieszać chudą mieloną wołowinę z bułką tartą, jajkami, przyprawą włoska i pieprzem. Rekami uformować kulki. Kulki ułożyć na blasze i piec 15 minut. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Wymieszać z 6 łyżek soku pomarańczowego, sos chili, sos sojowy, ocet z białego wina, cukier brązowy i wolno podgrzewać. Pozostały sok utrzeć z mąką na masę, i połączyć z sosem. Podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie polać nim kulki i wstawić do piekarnika. Gotowe polać z wierzchu sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak