Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowa zapiekanka ze szpinakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 0,5 kg
szpinak mrożony 2 opakowania
czosnek 5 ząbków
parmezan starty 3/4 szklanki
sól
pieprz
chilli
oliwa
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowa zapiekanka ze szpinakiem

Ryż gotujemy w wodzie z kostkami bulionowymi (dla wegetarian warzywne) do miękkości, należy go nawet rozgotować.

Na oliwie podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i chilli i dusimy na wolnym ogniu , usuwając nadmiar wody.

Ugotowany ryż mieszamy z parmezanem.

Naczynie do zapiekania natłuszczamy a następnie naprzemiennie nakładamy warstwy ryżu i szpinaku.

Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i zapiekamy do momentu aż ryż na wierzchu się dobrze zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 28.11.2013 10:01
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak