Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Magdalenki z migdałowym aromatem (bez spulchniaczy)

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 50 g
mąka pszenna 50 g
cukier kryształ 50 g
jajko 1
sól szczypta
aromat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Magdalenki z migdałowym aromatem (bez spulchniaczy)

Kroki postępowania

1
Masło rozpuszczam w rondelku, smaruję formę na ciasteczka pędzelkiem zanurzonym w maśle, resztę masła pozostawiam do przestudzenia.
Krok 1 - Magdalenki z migdałowym aromatem (bez spulchniaczy) foto
2
Ubijam białko jajka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Gdy piana jest mocno ubita, dodaję żółtko i ubijam jeszcze przez kilka minut, by piana lekko zbielała. Powinna być w miarę sztywna.
Krok 2 - Magdalenki z migdałowym aromatem (bez spulchniaczy) foto
3
Przesiewam mąkę przez sito (obowiązkowo) i delikatnie mieszam z pianą za pomocą łopatki.
Krok 3 - Magdalenki z migdałowym aromatem (bez spulchniaczy) foto
4
Do ciasta wlewam przestudzone masło oraz aromat migdałowy i znów delikatnie mieszam, by składniki się połączyły. Wstawiam do lodówki na ok. 1 godz. (koniecznie).
Krok 4 - Magdalenki z migdałowym aromatem (bez spulchniaczy) foto
5
Ciasto z lodówki jest dosyć twarde, dlatego nakładam je do foremek z pomocą dwóch łyżeczek. Formy nie muszą być wyłożone dokładnie i do pełna, gdyż ciasto w piekarniku lekko się rozpłynie, urośnie i wypełni foremki.
Krok 5 - Magdalenki z migdałowym aromatem (bez spulchniaczy) foto
6
Ciastka wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 10-12 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Po upieczeniu wyjmuję i zostawiam do przestygnięcia.
Krok 6 - Magdalenki z migdałowym aromatem (bez spulchniaczy) foto
7
Lekko przestudzone magdalenki są już wystarczająco sztywne, by wyjąć je z formy. Gotowe można posypać cukrem pudrem, bądź polać polewą i posypać posiekanymi migdałami.
Krok 7 - Magdalenki z migdałowym aromatem (bez spulchniaczy) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 10.03.2013 22:42
Naprawdę polecam! Sama nie przypuszczałam, że są takie dobre.
IZABELA29 29.09.2012 13:18
fajne te formy ,zastanawiałam sie nad ich kupnem ..widać ,że warto
caralajna 22.05.2012 08:15
piękne :)
Andysz 15.05.2012 17:34
rewelacja;)
ewasylwia 01.03.2012 13:05
ale pyszności
Aga20 01.03.2012 09:15
Jak ja je uwielbiałam;)!
Misiabe 01.03.2012 01:49
pysznie wyglądają!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak