Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stroganow z kurczaka i pora

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

DUŻY POR 1 sztuka
pieczarki 1 garść
filet z kurczaka 2 sztuka
oliwa 1 łyżka
masło 20 g
białe wino 1 kieliszek
natka pietruszki 1 sztuka
śmietana chuda 280 ml
cytryna 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
ryż długoziarnisty 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Stroganow z kurczaka i pora

Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Por pokroić na kawałki ok 2 cm po skosie, grzyby w plasterki, mięso w kawałki wielkości małego palca.

Na patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić kawałek masła, wrzucić pora i zalać białym winem oraz małą szklanką wody, posolić i popieprzyć. Dusić 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać grzyby, posiekaną natkę pietruszki ( zostawić trochę do dekoracji) i wlać śmietanę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i dusić na średnim ogniu 10 minut.
Ryż odsączyć wyłożyć na talerz.
Do sosu wcisnąć sok z cytryny, wymieszać i wykładać na ryż, posypać pozostałą częścią pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 03.06.2012 23:19
super
ajres 03.06.2012 23:19
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak