Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ala sękacz z formy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 sztuka
masło 200 g
masa marcepanowa 150 g
cukier puder 100 g
cukier waniliowy 2 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier 100 g
mąka pszenna 50 g
mąka ziemniaczana 50 g
czekolada gorzka 200 g
masło 2 łyżki
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ala sękacz z formy

Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodajemy porwaną na małe kawałeczki masę marcepanową i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy po trochu do masy, dalej miksując.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, po tym czasie stopniowo dodawać cukier. Wmieszać delikatnie do poprzedniej masy.
Do masy wyłożonej papierem do pieczenia ,wylewamy 3 łyżki ciasta i pieczemy 3-4 minuty w 220 stopniach po czym nalewamy 3 kolejne łyżki ciasta i rozprowadzamy i znów zapiekamy 3-4 minuty i tak do wykończenia ciasta.
Po upieczeniu wystudzić i polać czekolada roztopioną z masłem i mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 26.07.2012 19:57
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak