Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wiśniowy ze Szwartzwaldu

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
margaryna 100 g
wiśniówka 130 ml
mąka pszenna 50 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana słodka 500 g
wiśnie bez pestek 750 g
wiórki czekoladowe grube 80 g
cukier 100 g
skrobia pszenna 50 g
sól
cukier waniliowy 1 opakowanie
orzechy laskowe 150 mielone
czekolada 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowy ze Szwartzwaldu

Jajka wymieszać z cukrem na kremową masę. Czekoladę (ciemną) pokruszyć na drobne kawałki, roztopić wraz z dwiema łyżkami wody. Jednocześnie stopić masło, a następnie ochłodzić.
Margarynę Kasię rozpuszczoną czekoladę i wiśniówkę (5 łyżek) dodać do masy jajecznej. Mąkę, proszek do pieczenia i skrobię wymieszać. Orzechy prażyć na suchej patelni na jasnobrązowy kolor. Mieszankę mączną przesiać, wraz z orzechami i dodać do masy jajecznej.
Następnie do formy o średnicy 24 cm włożyć ciasto i piec w temperaturze 190 st. oC 45 minut. Po upieczeniu należy ostudzić spód tortowy i dwukrotnie przekroić go w poprzek. Śmietanę z cukrem wanilinowym ubić na pianę
Warstwy tortu nasączyć wiśniówką (125 ml). Na dwie dolne części nałożyć śmietanę. Warstwy śmietany powinny mieć około 1 cm wysokości. Wiśnie rozmieścić na śmietanie lekko wciskając. Warstwy tortu poukładać jedna na drugiej. Wierzch i boki tortu ozdobić resztą śmietany i wiórkami czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 03.03.2012 16:30
musse zrobic

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak