Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna Kasia 30 g
mąka 1 kg
żółtko jajek 8 szt
jajko 1 szt
mleko 2% 500 ml
drożdże 60 g
cukier 100 g
olej 5 łyżek
spirytus 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
marmolada 500 g
polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

W misce z ciepłym mlekiem rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru, trochę mąki (tak około szklanki), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy zaczyn urośnie, dodać do niego pozostałe składniki - jajko i żółtka, roztopiona Kasie resztę mąki, cukier i cukier waniliowy, olej i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pół godziny powinno wystarczyć), następnie wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i wykrawać kółka szklanką. Każdego pączka formować w dłoniach, żeby miał ładny, okrągły kształt i odłożyć do wyrośnięcia. Pączki smażyć w gorącym oleju lub smalcu na brązowo złoty kolor. Upieczone odkładać na talerz. Powidła do szprycy do nadziewania i wstrzykiwać do środka. Wierzch polać polewą zrobić dekoracje

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 24.05.2012 14:41
Slinka cieknie
daria2911 04.04.2012 15:48
cudowne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak