Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort walentynkowe serce

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 14 szt.
cukier kryształ 1 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
mąka pszenna 3/4 szklanka
kakao 3 łyżeczka
mąka tortowa 100 g
cukier puder 150 g
kompot z wiśni 150 ml
budyń 2 opakowanie
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
likier wiśniowy 50 ml
śmietana 30% 1 l
cukier puder 1 szkl
śmietanfix 4 opakowanie
poncz wiśnowy
rurki czekoladowe 1 opakowanie
rurki zwykłe 1 opakowanie
truskawki 250 g
wiśnie 700 g
woda 1 łyżka
ocet 1 (pół na pół z wodą)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort walentynkowe serce

BISZKOPT CIEMNY
Białaka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 o C ok. 30-40 min.

Rolada
Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni
Kiedy wystygnie wyciąć formą z serca serce następnie posmarować kremem i zalać gęstą galaretką.

Masa wiśniowa
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.
Bit śmietana
Ubić śmietanę podać cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i sok z cytryny

Wykonanie tortu:
Przekroić biszkopt na trzy krążki.
Pierwszy nasączyć ponczem wiśniowym wylać na niego masę wiśniową i wyłożyć bitą śmietanę. Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem , bita śmietana, kolejny krążek bita śmietana lekko przyciskając. Na środek położyć serce na nim ułożyć pokrojone truskawki zalać galaretką bardzo gęstą. Boki tortu na przemian ozdobić rurkami zwykłymi i czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbigniew1975 15.11.2013 13:16
super torcik
Mysiunia 29.12.2012 14:07
torcik wygląda przepięknie! Jeszcze trochę i będą Walentynki więc można wypróbować :)
[email protected] 15.06.2012 16:04
Fajny pomysl
[email protected] 28.03.2012 16:24
extra
katarzyna124 02.03.2012 12:18
wygląda przecudnie przesmacznie:)
freekate 02.03.2012 06:40
apetyczny :)
cooleczka 29.02.2012 19:19
kuszący
czekoladka_m 29.02.2012 19:13
Aż się w nim zakochałam:) cudny!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak