Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i gorące przepuścić przez prasę. Przestudzić, dodać jajko i żółtko, doprawić solą i wymieszać na jednolitą masę którą dzielimy w misce na 4 części. Jedną część rozkładamy na pozostałych a na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy okrągłe niezbyt duże kluseczki i układamy na wysypanym mąką ziemniaczaną talerzu. Gotujemy aż do ich wyplunięcia na powierzchnię wody i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z mięsem i sosem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    śląskie bez dziurek na sosik, jak to tak?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !