Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pure z batatów

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bataty 1/2 kg
imbir 1-2 cm
masło 2 łyżki
mąka 2 - 3 łyżki
jajko 1 szt
chilli do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatałowa do smaku
sól do smaku
olej sezamowy 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pure z batatów

Bataty obrać, pokroić w kostkę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Bataty zalać wodą tak aby je zakryć, dorzucić imbir i gotować do miękkości, odcedzić.
Odcedzone, gorące bataty wrzucić do malaksera z masłem i przyprawami. utrzeć na gładką masę. Dodać jajko i mąkę mieszając aby masa miała zwartą konsystencję.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową spryskaną olejem sezamowym. Za pomocą łyżki lub szprycy cukierniczej z masy batatowej formować niewielkie porcje. Piec 25 minut w temperaturze 200 st z opcją grilla.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 29.03.2012 14:25
fantastycznie wyglądają
sunnymood 29.03.2012 14:25
fantastycznie wyglądają
jozefinach 05.03.2012 11:38
Chciałabym spróbować.
freekate 01.03.2012 15:09
bataty to słodkie ziemniaki, w kolorze intensywnie pomarańczowe, w smaku gdzieś pomiędzy ziemniakiem a marchewką jak dla mnie, podpieczone mają lekko orzechowy posmak
msmariusz 29.02.2012 22:31
a ja nawet nie wiem co to są te bataty
msmariusz 29.02.2012 22:31
a ja nawet nie wiem co to są te bataty
caralajna 29.02.2012 17:47
bardzo fajny przepis
agunesu 29.02.2012 15:59
niezle:) szkoda ze bataty trudno dostac:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak