Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik piwny - na ciemnym piwie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 750 g
żółtko jajek 6 szt.
cukier 300 g
margaryna 150 g
miód płynny 250-300 ml
piwo ciemne 250 ml
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 op.
kakao 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
bakalie -

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik piwny - na ciemnym piwie

Żółtka zmiksować z 50g cukru, kakao i margaryną. Dodać miód, resztę cukru i piwo. Do utartej masy dodawać łyżkami mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą. Domieszać bakalie.
Na koniec ciasto wymieszać ze sztywną pianą z białek.
Piec 1 godzinę, w foremkach wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą, w temp. 180'C

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 30.09.2012 06:28
Polecam, bo jest bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny.
Marta1986 19.07.2012 12:29
smaczne
artur7 01.07.2012 07:00
uwielbiam
eli82 01.04.2012 10:16
fajne
Habibi 09.03.2012 00:13
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
parysek10 01.03.2012 18:35
Wspaniały zarówno przepis, jak i zdjęcie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak