Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z pomidorkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 g
kiełbasa 500 g
pomidor 1 szt
cebula 1 szt
siemię lniane 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
margaryna do smażenia
mąka 1 łyżka
margaryna 1 łyżka
sól
piperz
Bulion grzybowy 1 szt
wino czerwone 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z pomidorkiem

Kapustę przelewamy ciepłą wodą. Zalewamy gorącą, solimy i gotujemy do miękkości. Cebulkę drobno kroimy i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy. Pomidor obieramy ze skórki, kroimy i smażymy. Ugotowaną kapustę przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Drobno kroimy. Do kapusty dajemy cebulkę, kiełbasę, pomidory i siemię lniane. Zalewamy gorącą wodą tak by przykryło kapustę, dodajemy łyżkę margaryny, kostkę grzybową, koncentrat pomidorowy rozrobiony z odrobiną gorącej wody, kminek mielony, paprykę mieloną, przyprawę do kapusty i wszystko razem gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. W połowie gotowania dodajemy wino. Na patelni rozgrzewamy margarynę i robimy zasmażkę z mąką. Dodajemy do bigosu i jeszcze chwilę gotujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 10.04.2012 15:35
Wygląda bardzo smakowicie, muszę wypróbować ten przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak