Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z orzechów mieszanych i kawy - bez mąki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt.
cukier 1 szkl.
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
orzechy mielone 1 szkl.
kawa 1 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z orzechów mieszanych i kawy - bez mąki

Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodać łyżkę cukru. Utrzeć żółtka z resztą cukru, połączyć z orzechami, kawą, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Ostrożnie połączyć z pianą z białek. Ciasto przełożyć do tortownicy i upiec w średnio nagrzanym piekarniku - ok.170'C. Stopień wypieczenia sprawdzić patyczniem. Ostudzić dobrze przed pokrojeniem, bo inaczej będzie się ktuszyło.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.03.2013 15:33
Nie podałam dokładnego czasu pieczenia, ponieważ zależy od od wielkości foremki... Najlepiej ciasto udaje się (i najszybciej piecze), kiedy jego warstwa nie jest zbyt gruba - najchętniej piekę w dwóch tortownicach lub w jednej dużej prostokątnej blaszce.
Sylwia29 08.05.2012 14:34
Bomba!;)
jerry1 11.04.2012 11:17
super
Adamorek 28.03.2012 01:36
ale ładnie z kwiatkiem
Habibi 09.03.2012 00:14
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
jolanta19 29.02.2012 15:30
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak