Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROLADA Z WOŁOWINY

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rostbef wołowy 1 kg
słonina 10 dag
wątroba wieprzowa 10 dag
kiełbasa zwyczajna 10 dag
jajko 2 szt
ząbek czosnku 1 szt
kolendra 1/2 łyzeczki
bazylia 1 łyzeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyzeczki
olej 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: ROLADA Z WOŁOWINY

Rostbef umyć, osączyć, oczyścić z żył i naciąć poziomo wzdłuż włókien tak aby po rozłożeniu powstał płat mięsa o grubości 3 cm. Przygotować farsz. Wątróbkę umyć, osączyć, oczyścić z błon, usmażyć na oleju, a następnie zemleć w maszynce razem z kiełbasą. Czosnek obrać rozdrobnić dodać do masy wraz z przyprawami i starannie wymieszać. Słoninę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać i pokroić na ósemki. Na płacie mięsa ułożyć przygotowaną masę. Zwinąć mięso i obwiązać nitką. Z kostek bulionowych i 1 l wrzątku sporządzić bulion, włożyć do niego roladę i gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Odstawić do wystygnięcia. Następnie wyjąć roladę z wywaru i pokroić w plastry. Podawać z p-pikantnymi sosami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 01.02.2013 18:11
z takim farszem jeszcze nie robiłam, czas spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak