Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka z duszonymi pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka całe 4 szt.
olej 0,5 szkl.
pieczarki 0,5 kg
pieprz do smaku
cebula ok 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka z duszonymi pieczarkami

Umyte i osuszone udka nacieramy przyprawą Prymatu do kurczaka. odstawiamy na10 minut w chłodne miejsce aby przeszły smakiem. W szerokim rondlu rozgrzewamy 1/4 szklanki oleju, wrzucamy cebulki posiekane, lekko rumienimy, często mieszając. Do zarumienionej cebuli dodajemy umyte pokrojone w paski pieczarki. Solimy i pierzymy do smaku pieczemy ok. 2 minuty potem podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż woda wyparuje. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny obsypując zieleniną lub ziołami (według uznania).Co jakiś czas polewając udka sosem z naczynia, aby za bardzo nie wyschły podczas pieczenia. Wykładamy na talerz udko i posypujemy duszonymi pieczarkami. Świetnie smakują z ziemniakami z koperkiem i sałatką ogórkową.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 12.07.2012 20:05
proste i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak