Sposób przygotowania

Umyte i osuszone udka nacieramy przyprawą Prymatu do kurczaka. odstawiamy na10 minut w chłodne miejsce aby przeszły smakiem. W szerokim rondlu rozgrzewamy 1/4 szklanki oleju, wrzucamy cebulki posiekane, lekko rumienimy, często mieszając. Do zarumienionej cebuli dodajemy umyte pokrojone w paski pieczarki. Solimy i pierzymy do smaku pieczemy ok. 2 minuty potem podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż woda wyparuje. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny obsypując zieleniną lub ziołami (według uznania).Co jakiś czas polewając udka sosem z naczynia, aby za bardzo nie wyschły podczas pieczenia. Wykładamy na talerz udko i posypujemy duszonymi pieczarkami. Świetnie smakują z ziemniakami z koperkiem i sałatką ogórkową.

Smacznego:)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !