Sposób przygotowania

Suszone grzybki leśne i pieczarki zmielić malakserem na drobne kawałki, po czym wsypać do butelki.
Ząbki czosnku naciąć na krzyż i również wrzucić do butelki.
Oliwę i oleje rozgrzać i zalać rozdrobnione grzyby i czosnek.
Butelką szczelnie zakręcic i odstawić w ciemne miejsce na miesiąc.
Odstaną oliwę odcedzić przez kilka warstw gazy, przelać do czystej, wyparzonej i suchej butelki. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Oliwa wstawiona do lodówki zmętnieje!

Świetny olej do zapiekanek, mięs, gotowanych warzyw, risotto i makaronu.

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na rozmaite potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta

    świetny pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !