Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Olej grzybowo-czosnkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej z pestek winogron 1/2 szkl.
olej słonecznikowy 1/2 szkl.
czosnek 3 ząbki
grzyby leśne 50 suszone
oliwa 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Olej grzybowo-czosnkowy

Suszone grzybki leśne i pieczarki zmielić malakserem na drobne kawałki, po czym wsypać do butelki.
Ząbki czosnku naciąć na krzyż i również wrzucić do butelki.
Oliwę i oleje rozgrzać i zalać rozdrobnione grzyby i czosnek.
Butelką szczelnie zakręcic i odstawić w ciemne miejsce na miesiąc.
Odstaną oliwę odcedzić przez kilka warstw gazy, przelać do czystej, wyparzonej i suchej butelki. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Oliwa wstawiona do lodówki zmętnieje!

Świetny olej do zapiekanek, mięs, gotowanych warzyw, risotto i makaronu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 23.09.2013 08:06
świetny pomysł
Habibi 12.03.2012 17:56
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na rozmaite potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak