Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek cukrowy a'la kaparki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

liście nasturcji 15-20 szt.
czosnek kilka ząbków
sól 2-3 łyżki
cukier 5-6 łyżek
ocet jabłkowy 1 szkl.
Musztarda rosyjska Prymat 2-3 łyżki
woda 1 (źródlana)
groszek cukrowy 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek cukrowy a'la kaparki

Groszek (świeży lub mrożony) umyć i osączyć.
Z litra wody z dodatkiem musztardy, soli, cukru i octu zagotować marynatę.
Groszkiem wypełnić słoiczki, przekładając warstwami listków nasturcji - można jeden położyć na dnie, ze 2-3 między groszkiem i 1 na wierzchu. Do każdego słoiczka włożyć 1 ząbek czosnku w całości.
Zalać gorącą zalewą, słoiczki zakręcić niezbyt mocno i odstawić do ostygnięcia.
Po 12 godzinach zapasteryzować przez 20-30 minut.

Używać do sałatek, pizzy, zapiekanek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.03.2012 20:20
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) **** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak