Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb kukurydziano-pszenno-razowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 2/3 szklanki
brązowy cukier 2 łyżki
mąka pszenna razowa 1 szklanka
kaszka kukurydziana 1 szklanka
sól 1 łyżka
mąka tortowa 2 szklanki
oliwa 3 łyżki
drożdże świeże 50 gram
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb kukurydziano-pszenno-razowy

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chleb kukurydziano-pszenno-razowy foto
2
Obie mąki wymieszać z kaszką kukurydzianą i solą. Dodać do tego oliwę, wodę i rozczyn, wymieszać.
Krok 2 - Chleb kukurydziano-pszenno-razowy foto
3
Ciasto wyrabiać 10-15 minut (ciasto pozostanie mocno klejące). Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb kukurydziano-pszenno-razowy foto
4
Jak ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz szybko je wyrobić i przełożyć do wysmarowanej foremki. Wierzch wygładzić dłonią zamoczoną w ciepłej wodzie, chwilę zostawić, żeby podrosło.
Krok 4 - Chleb kukurydziano-pszenno-razowy foto
5
Piec w 180 stopniach przez 60 minut.
Krok 5 - Chleb kukurydziano-pszenno-razowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 23.01.2014 15:22
pyszny domowy chlebek
pacpaw 06.09.2012 00:09
ciekawy duecik powstał, a nawet trio
Weronika_eM 26.06.2012 22:51
pyszny chlebek
Anulka75
Anulka75 04.04.2012 21:16
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak