Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z kurczaka z natką pietruszki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi kurczaka 50 dag
sól
żółtko jajek 2 szt.
mąka do panierowania
żurawiny 1 szklanka
wino białe wytrawne 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z kurczaka z natką pietruszki

Posiekane mięso kropimy sokiem z cytryny, dodajemy żółtka, przyprawy, wyrabiamy masę. dzielimy na 4 równe części, formułujemy zgrabne kotlety odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce. Po 10 minutach otaczamy kotleciki w posiekanej drobno natce pietruszki (świeżej lub suszonej ). Panierujemy w jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią z obu stron. Po usmażeniu przekładamy w ciepłe miejsce. A do tłuszcz na patelni dodajemy żurawiny, i otartą skórkę z cytryny. Podlewamy szklanką wody i prużymy, cały czas mieszając. Sos przecieramy przez sito, łączymy z winem i doprawiamy do smaku zagotowujemy. Podajemy z domowym grubym makaronem lub kładzionymi kluskami.



Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak