Sposób przygotowania

Kaczkę natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstaw ją na 2 godziny w chłodnym miejscu. Ananasa pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim cebulę do zeszklenia, następnie dodaj jabłko, rodzynki, a na koniec ananasa, dopraw solą tymiankiem oraz pieprzem duś całość około 3 minuty. Przestudzonym farszem napełnij kaczkę, zepnij ją wykałaczką a następnie wstaw na 1,5 godziny do piekarnika. Co kilkanaście minut polewaj ją bulionem, a następnie sosem wytwarzającym się podczas pieczenia. Z pozostałego z pieczenia kaczki sosu zbierz tłuszcz i przecedź go przez sito do rondelka, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem. Upieczoną kaczkę podziel na porcję i podawaj z upieczonym farszem i sosem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    wykwintne danie ... bardzo lubię takie połączenia smaków! Wypróbuję !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !