Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KACZKA NADZIEWANA ANANASEM I RODZYNKAMI

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
ananas świeży 400 g
jabłko 1 szt
cebula 1 szt
rodzynki 100 g
bulion drobiowy 500 ml
śmietana 18 proc 150 ml
masło 2 łyżki
tymianek 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: KACZKA NADZIEWANA ANANASEM I RODZYNKAMI

Kaczkę natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstaw ją na 2 godziny w chłodnym miejscu. Ananasa pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim cebulę do zeszklenia, następnie dodaj jabłko, rodzynki, a na koniec ananasa, dopraw solą tymiankiem oraz pieprzem duś całość około 3 minuty. Przestudzonym farszem napełnij kaczkę, zepnij ją wykałaczką a następnie wstaw na 1,5 godziny do piekarnika. Co kilkanaście minut polewaj ją bulionem, a następnie sosem wytwarzającym się podczas pieczenia. Z pozostałego z pieczenia kaczki sosu zbierz tłuszcz i przecedź go przez sito do rondelka, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem. Upieczoną kaczkę podziel na porcję i podawaj z upieczonym farszem i sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 25.05.2012 21:19
wykwintne danie ... bardzo lubię takie połączenia smaków! Wypróbuję !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak