Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

POLĘDWICZKI ZAPIEKANE W CIEŚCIE

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 600 g
ząbek czosnku 4 szt
musztarda 2 łyżki
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 250 g
masło 200 g
śmietana kremówka 125 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 3 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: POLĘDWICZKI ZAPIEKANE W CIEŚCIE

Mąkę przesiej, dodaj pokrojone masło, szczyptę soli, śmietanę i żółtka. Całość siekaj nożem, a następnie szybko wyrób rękoma. Z ciasta uformuj kulę i włóż na minimum godzinę do lodówki. Czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli. Mięso oczyść z błon, natrzyj czosnkiem, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso z wszystkich stron na rumiano. Ciasto po wyjęciu z lodówki cienko rozwałkuj i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na środku ciasta połóż zrumienione polędwiczki, posmaruj je musztardą i owiń ściśle ciastem. Polędwiczki w cieście piecz około 35 minut w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak