Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mintaja

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z mintaja 2 sztuki
cytryna 1/2
śmietana 350 gram
koperek 1,5 łyżki
parmezan 100 gram
masło 1 łyżeczka
pieprz szczypta
mleko 1,5 szklanki
bazylia 3 listki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mintaja

Odmrożone filety rybne namoczyć w mleku.Namoczone wstawić do lodówki na około 2 godziny.Po wyjęciu pokroić w średnią kostkę.Skropić sokiem z 1/2 cytryny posypać szczypta pieprzu.Przyrządzamy sos śmietanowo ziołowy.Koperek posiekany i listki bazylii przełożyć do garnka uprażyć w suchym garnku na małym ogniu przez niecała minutę,po czym wlać śmietanę.Garnuszek zdjąć z ognia gdy śmietana zabulgocze.Składniki zmiksować blenderem.Naczynie do zapiekania nasmarować cienko masłem.Na spód naczynia wlać trochę śmietanowego sosu,na sos wyłożyć pokrojona rybę równomiernie.Na rybę polać resztę sosu.Wygładzić powierzchnię łyżką.Na wierzch posypać starty sr.Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika.W 180 stopniach.Zapiekać przez około 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M. Monroe 12.11.2012 11:17
bardzo oryginalny pomysł
Gosia20 13.09.2012 12:22
mmm musi być świetna
Norgiusz 17.05.2012 07:41
super
kate.500 25.04.2012 08:21
pycha
Anna152 11.03.2012 07:53
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak