Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup żółciutki z papryką i kukurydzą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory żółte 3-4 kg
papryka żółta 1 kg
kukurydza konserwowa 2 puszki
sok z marchewki 1 szkl.
kurkuma 1-2 łyżeczki
ocet jabłkowy 1 szkl.
cukier 1 szkl.
cukinia żółta 1 kg
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup żółciutki z papryką i kukurydzą

Pomodory sparzyć - najwygodniej zanurzać je partiami, w garnku z wrzątkiem, za pomocą sporego sita. Po kilku sekundach przekładać do zimnej wody, aby łatwiej schodziła skórka.
Sparzone pomidory obrać, pokroić w cząstki i wrzucić do dużego garnka.
Paprykę pokroić w paski lub kostkę i dodać do pomidorów.
Dorzucić osączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę młodą cukinię razem ze skórką.
Dolać pół szklanki wody i rozgotować pod przykryciem.
Odkryć i dusić przynajmniej godzinę, aż część płynu odparuje - dodać cukier, ocet jabłkowy, sok z marchewki i kurkumę. Zmiksować blenderem i dusić, aż ketchup nabierze odpowiedniej (dla nas) konsystencji. Przetrzeć przez gęste sito, aby usunąć pestki z pomidorów, drobinki skórki z papryki i kukurydzy. Zagotować ponownie.
Należy pamiętać, że gotowy ketchup jeszcze zgęstnieje stygnąc!
Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Napełnić niewielkie słoiczki i pasteryzować 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 14.11.2012 14:28
A to ciekawe :)
Habibi 10.09.2012 07:52
Niebanalny kolor i wyjątkowy smak :)
Norgiusz 30.05.2012 13:17
bardzo fajny pomysł na ketchup
Habibi 15.03.2012 20:26
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) **** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak