Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytnio-pszenny 2_3 43Z011

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 300 g
mąka pszenna 200 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżki
drożdże 1,5 łyżeczki
pestki dyni 1 łyżka
woda 325 (źródlana)
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio-pszenny 2_3 43Z011

Chleb został wykonany w maszynie Zelmer. Program Whole Wheat czas 3:40. Program ze skórką przypieczoną. Rozpoczynam od wlania przefiltrowanej wody, która stała w temperaturze pokojowej kilka godzin. Następnie wlewam oliwę. Wsypuję mąkę żytnią typ 2000, a na nią pszenną typ 550. Sól oraz cukier sypię dookoła. Na środku w mące robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. Zamykam wieko i włączam program. Gdy minie ostatnie mieszanie, po około 60 minutach od startu wsypuję ziarna dyni. Staram się rozłożyć je po całej powierzchni chleba – jak widać na staraniach się skończyło :o) Upieczony chleb miał wagę 730 gram i wysokość 7-8 cm. Boki mocno wypieczone, wierzch lekko. Skórka cienka, chrupiąca. Ziarna na skórce idealnie spieczone. W porównaniu do chlebów pszennych chleb zdecydowanie bardziej syty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wojr63 07.03.2012 17:21
świetny przepis
MAR3STA 04.03.2012 18:49
najpyszniejszy chlebek
caroline1983 03.03.2012 18:11
taki domowy chleb jest pyszny
aginaa 28.02.2012 17:36
widze, ze maszynka wypróbowana :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak