Sposób przygotowania

Chleb został wykonany w maszynie Zelmer. Program Whole Wheat czas 3:40. Program ze skórką przypieczoną. Rozpoczynam od wlania przefiltrowanej wody, która stała w temperaturze pokojowej kilka godzin. Następnie wlewam oliwę. Wsypuję mąkę żytnią typ 2000, a na nią pszenną typ 550. Sól oraz cukier sypię dookoła. Na środku w mące robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. Zamykam wieko i włączam program. Gdy minie ostatnie mieszanie, po około 60 minutach od startu wsypuję ziarna dyni. Staram się rozłożyć je po całej powierzchni chleba – jak widać na staraniach się skończyło :o) Upieczony chleb miał wagę 730 gram i wysokość 7-8 cm. Boki mocno wypieczone, wierzch lekko. Skórka cienka, chrupiąca. Ziarna na skórce idealnie spieczone. W porównaniu do chlebów pszennych chleb zdecydowanie bardziej syty.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    widze, ze maszynka wypróbowana :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    taki domowy chleb jest pyszny
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    najpyszniejszy chlebek
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    wojr63

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !