Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z bakłażanem i ricottą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g
woda 250 ml
bakłażan 1 szt
ricotta 250 g
pomidory syszone płatki 1 łyzka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smaku
masło do smaku
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z bakłażanem i ricottą

Mąkę przesiać na stolnicę, białko wymieszać z ciepłą woda, stopniowo wylewać na mąkę zagniatając aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto - w zależności od rodzaju mąki wody może być minimalnie mniej lub więcej więc najlepiej robić to stopniowo. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić na 1/2 godziny.
Bakłażana zasolić, pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić trochę masła, podsmażyć bakłażana aż zbrązowieje i zmięknie. Dodać posiekany drobniutko czosnek, pomidory, sól, pieprz i ewentualnie chili jak ktoś lubi pikantne smaki. Przestudzoną masę z bakłażana wymieszać z serkiem ricotta.
Ciasto podzielić na części, każdą część rozwałkować cienko i wykrawać szklanką lub foremką koła. Na każdy kawałek nałożyć pastę z sera i bakłażana, skleić.
Gotować w szerokim garnku w osolonej wodzie z 2 -3 łyżkami oleju.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 15.07.2012 17:04
pyszne
Monika78 06.04.2012 14:42
na pewno wypróbuję`- super!:)
jozefinach 05.03.2012 11:38
Uwielbiam pierogi.
IZABELA29 04.03.2012 19:08
warto spróbować
suzana 27.02.2012 22:29
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak