Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dla mojej "babeczki" wg Alberta

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dag
mąka 1,5 szklanki
cukier 0,7 szklanki
jaja 4 sztuki
czekolada gorzka 1 tabliczka
kakao 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
margaryna 2 łyżki
mleko 1 łyżka
cukier puder 3 łyżki
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Dla mojej "babeczki" wg Alberta

Margarynę rozpuszczam razem z czekoladą i chłodzę. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Żółtka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do żółtek dodaję przestudzoną margarynę z czekoladą, mieszam, przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaję żurawinę( odkładam łyżkę na później), po wymieszaniu z nią dodaję partiami pianę z białek delikatnie mieszając. Ciasto przelewam do formy. Piekę 45- 50 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu dekoruję polewą i pozostałą żurawiną. Polewę przygotowuję rozpuszczając margarynę z cukrem pudrem i kakao, dodaję łyżkę mleka, całość mieszam dokładnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 08.01.2014 07:48
pysznie wygląda
IKrakowianka 25.11.2012 09:36
smakowita
bartek8585 04.10.2012 23:58
pysznie wyglada
Katarzyna/kate1980 16.05.2012 22:09
jak śliczna
aginaa 01.03.2012 20:38
szkoda, ze nie ma zdjecia w przekroju... ale brzmi pysznie :)
anja3107 01.03.2012 10:58
jaka śliczna babeczka
jolita 01.03.2012 08:37
mniam
jolita 01.03.2012 08:37
mniam
Iwusia 29.02.2012 23:06
prześliczna babeczka
misia53 29.02.2012 17:27
naprawdę cudna , jak malowana...
cukiereczek 29.02.2012 08:49
Wspaniała babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak