Sposób przygotowania

Chleb został wykonany w maszynie Zelmer. Program Basic czas 3:00. Program ze skórką przypieczoną. Rozpoczynam od wlania przefiltrowanej wody, która stała w temperaturze pokojowej kilka godzin. Następnie wlewam oliwę. Wsypuję mąkę żytnią typ 2000, a na nią pszenną typ 550. Sól oraz cukier sypię dookoła. Na środku w mące robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. Zamykam wieko i włączam program. Po 30 minutach wsypuję ziarna dyni (ale jeszcze przed ostatnim mieszaniem chleba). Upieczony chleb miał wagę 780 gram i wysokość 11 cm. Ziarna w środku częściowo rozdrobione. Boki dobrze wypieczone z wyraźną skórką, wierzch lekko przyrumieniony.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    No to się nam pacpaw zachlebował w nowej maszynie :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    aginaa

    chelba u ciebie pod dostakiem teraz:D
  • 1
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    smaczny
  • 3
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    myślałam, że w przygotowywaniu dań mięsnych jesteś mistrzem, a tu proszę nowa odsłona. Pyszne;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    gdy zacznę sama wypiekać chleb na pewno skorzystam z Twoich przepisów
  • 1
    original
    Opublikowano

    Chojłówna

    pieczywo własnego wyrobu to jest to:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    super!
  • 1
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    Taki domowy chlebek jest najsmaczniejszy.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !