Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree ziemniaczane - lniane

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
olej lniany 5-6 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz do smaku
siemię lniane 3-4 (mielone)

Przepis i sposób przygotowania na: Puree ziemniaczane - lniane

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i zalać niewielką ilością wrzątku - tyle, aby ziemniaki były nakryte.
Przykryć i ugotować do miękkości.
Siemię lniane uprażyć lekko na suchej patelni, stale mieszając, aby się nie spaliło.

Odcedzić miękkie ziemniaki, lekko ugnieść, dolać olej lniany, mielone siemię, pieprz i sól do smaku - ugnieść na puree.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 08.02.2013 12:58
super pomysł na pewno jest pyszne :) lubię smak oleju lnianego
Anna133 30.05.2012 20:15
ja tez nie ;)
safcia 18.05.2012 18:03
jeszcze takiego puree nie jadłam
Habibi 15.03.2012 20:28
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) **** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
Habibi 28.02.2012 11:49
I bardzo smaczny efekt :)
treonina 27.02.2012 20:27
bardzo ciekawy przepis na puree :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak