Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt kakaowy wg mojej Mamy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 szt.
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier 10 łyżek
mąka tortowa 8 łyżek
kakao ciemne 3-4 łyżki
cukier waniliowy 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt kakaowy wg mojej Mamy

Rozbić jajka - oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym.
Mąkę przesiać z dodatkiem kakao i proszku do pieczenia.
Do sztywnej piany z białek dodać żółtka i wymieszać szybko robotrm.
Dosypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką, ostrożnie, aby nie nie zniszczyć struktury piany.
Masę biszkoptową przełożyć do duszej blaszki nasmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec w temp. 180'C przez 40-45 minut.
Biszkopt jest gotowy, kiedy jego brzegi odstają od blaszki, a środek jest sprężysty w dotyku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.07.2012 19:12
kakaowy ;)
Anna133 20.07.2012 19:01
kawowy mniam ;)
Habibi 18.03.2012 22:46
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami oraz przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
artur7 01.03.2012 05:44
też taki robie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak