Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup bardzo aromatyczny

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

przecier pomidorowy 3 litry
Sok przecierowy wielowarzywny 1 litr
jabłka 1,5 kg
cukier do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
ziele angielskie 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
kurkuma 1 łyżeczka
cytryna 3-4 duże
Imbir mielony Prymat 1-2 łyżeczki
cebula 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup bardzo aromatyczny

Do szerokiego rondla wlać przecier pomidorowy i wielowarzywny.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę - rozgotować w osobnym garnku z dodatkiem kilku łyżek wody.
Jabłka zmiksować i dodać do przecieru warzywnego.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować 2-3 godziny, na małym ogniu, aż część płynu odparuje, a masa zgęstnieje.
Sos przecedzić lub wybrać ziele i listki.
Do czystego sosu dodać cukier, sól, pieprz, kmin rzymski, kurkumę, imbir, cebulę granulowaną, startą skórkę i sok z cytryny.
Gotować tak długo, aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
Sosem napełnić słoiczki i zapasteryzować 20-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.02.2014 00:13
kupuję gotowy w kartonie
Fiffi 09.01.2013 19:48
taki sok przecierowy robisz z jakich warzyw?
gosia561 27.07.2012 13:23
do pizzy
Habibi 20.03.2012 18:48
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami oraz przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak