Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak wg Piotra

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1/2 kg
porcja rosołowa 1 szt
szyjki kurze 6 szt
cebula 1/2 szt
słonina
marchew 1 szt.
kartofle 2 szt.
sól 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
bulion warzywny 1 szt.
pieprz czarny
Ziele angielskie całe Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak wg Piotra

Kroki postępowania

1
Do garnka z zimną wodą dodajemy porcję rosołową, szyjki, warzywa, ziele, pieprz ziarnisty i liście laurowe, gotujemy, gdy pojawią się szumowiny na powierzchni, ściągamy je łyżką cedzakową.
Krok 1 - Kapuśniak wg Piotra foto
2
Dodajemy lekko pokrojoną kiszoną kapustę i pieprz kolorowy, gotujemy ok 25 min,
Krok 2 - Kapuśniak wg Piotra foto
3
następnie dodajemy pokrojone w kostkę kartofle, kostkę warzywną i gotujemy dalej.
Krok 3 - Kapuśniak wg Piotra foto
4
W między czasie siekamy połowę cebuli, boczek kroimy w słupki, a słoninę w kostkę i smażymy na złoto.Dodajemy do kapuśniaku i gotujemy jeszcze chwilkę.
Krok 4 - Kapuśniak wg Piotra foto
5
Wyciągamy porcję rosołową i szyjki, oddzielamy mięso i dodajemy do kapuśniaku. Kapuśniak rozlewamy na talerze, dekorujemy natka pietruszki i podajemy z chlebem.
Krok 5 - Kapuśniak wg Piotra foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 29.02.2012 21:15
czekam na młodą kapustę z kapusniakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak