Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 kostka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder 1 szklanka
jajko 5 sztuk
mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
jogurt 2 łyżki
rum 1 łyżka
olejek cytrynowy 2 szuki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Masło schłodzone i pokrojone zmiksować na puszysta masę.Do miski wbijać kolejno żółtka,cały czas ucierając wsypywać stopniowo cukier puder.Utarte żółtka z cukrem dodać do zmiksowanego masła.Dodać olejki cytrynowe i rum.W miseczce wymieszać mąkę razem z proszkiem do pieczenia.Wymieszane sypkie składniki dodawać stopniowo do masy cały czas miksując dodać 2 łyżki jogurtu.Ciasto przelać do blachy z kominkiem wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną tartej bułki.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach.Babkę pieczemy przez około 40-45 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 04.04.2014 18:14
bardzo lubię
adam1f 11.02.2014 06:33
mógł bym non stop jeść takie babki
Papryczka 11.07.2012 17:14
lubię
caralajna 03.06.2012 07:49
fajna babka
eli82 03.03.2012 11:46
smaczna
IKrakowianka 27.02.2012 23:02
uwielbiam takie babki cytrynowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak