Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z masą kajmakową

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
drożdże 1 opakowanie
alkohol 2 łyżki
mleko 2-3 szklanki
sól
olej do smażenia
cukier puder
kajmak do nadziewania

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z masą kajmakową

W 3/4 szklanki mleka z dodatkiem łyżki cukru i kopiastej łyżki maki rozmieszać drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zaczną się unosić do góry. Jajka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do mąki dodać przygotowane drożdże, jajka, alkohol i ok. 3 łyżki oleju. Dodać ok. Łyżeczkę soli. Zarobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, gdy zacznie powiększać swą objętość, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozpłaszczyć ciasto dłońmi, albo rozwałkować na grubość ok. 1 centymetra. Wykrawać literatką krążki, nakładać łyżeczką masę kajmakową i zawijać małe pączki. Smażyć na rozgrzanym oleju ok. 7 minut, obracając kilkakrotnie. Przestudzone pączki można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 27.02.2012 17:46
pyszniutkie
czekoladka_m 27.02.2012 17:06
Zawsze chciałam wypróbować pączki z tą masą, ale jakoś tak wyszło, że nie zrobiłam, zawsze były z powidłami, ale w końcu muszę się zabrać do tych z masą;):)Wyglądają pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak