Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka pomarańczowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka+ 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 200 g
cukier puder 1/2 szklanki
pomarańcza 1 sztuka
jajko 4 sztuki
sól 1 szczypta
biała czekolada 100 g
mleko 3 łyżki
barwniki spożywcze
cukrowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka pomarańczowa

Kroki postępowania

1
Oddzielamy białka od żółtek, z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę.
Pomarańczkę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Krok 1 - Babka pomarańczowa foto
2
Miękką margarynę ubijamy z cukrem, jak masa będzie już bardzo puszysta, dodajemy po jednym żółtku, nieprzerywając miksowania.
Krok 2 - Babka pomarańczowa foto
3
Dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dolewamy sok pomarańczowy i całość miksujemy przez 4 minuty
Krok 3 - Babka pomarańczowa foto
4
Dodajemy skórkę i pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Krok 4 - Babka pomarańczowa foto
5
Przenosimy do formy wysmarowanej margaryną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Krok 5 - Babka pomarańczowa foto
6
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając mleko
Krok 6 - Babka pomarańczowa foto
7
Dzielimy na porcje, do każdej dodajemy odrobinkę barwnika spożywczego i ozdabiamy babkę. Z wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną cukrowej posypki.
Krok 7 - Babka pomarańczowa foto
8
Babka pomarańczowa
Krok 8 - Babka pomarańczowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 18.04.2012 19:55
smaczna babeczka:)
Agnieszka_B 29.02.2012 10:14
Zgadzam się - mistrzowsko wykonana 'babeczka':)
caralajna 27.02.2012 20:23
arcydzieło kulinarne :)
agnieszka137 27.02.2012 19:29
super smaczna babeczka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak