Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności jajka kurze sparzyć wrzątkiem, zabieg ten zniweluje wszelkie drobnoustroje chorobotwórcze. Rozbić jajka i białka oddzielić od żółtek, białka przełożyć do wysokiego naczynia i ubić je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka zmiksować z cukrem kryształem na jednolitą, jasną masę. Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną, przesiać obie mąki na sicie, dodać proszek do pieczenia i również go przesiać z mąkami. Okrągłą blaszkę do pieczenia wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wyłożyć gotowe ciasto biszkoptowe do blaszki. Piec ciasto w temperaturze około 180 stopni C przez około 40- 50 minut- do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić biszkopt. Przekroić biszkopt na połowę. Skropić obie połówki sokiem malinowym. Schłodzić śmietankę kremówkę, zmiksować ją z cukrem pudrem i fixem na sztywną i jednolitą masę. Podzielić śmietankę ubitą na dwie połowy.Truskawki zmiksować. Pierwszą połowę wyłożyć na jeden z biszkoptów i rozsmarować na biszkopcie na grubość około 1-1,5 cm. wyłożyć na śmietankę świeże, opłukane i osuszone maliny, przykryć drugim biszkoptem. Drugą połowę śmietanki połączyć z truskawkami zmiksowanymi i rozpuszczoną żelatyna, wymieszać i wyłożyć na wierzch biszkopta i równomiernie rozsmarować śmietankę. Włożyć do tortownicy resztę śmietanki i ozdobić dowolnym wzorem wierzch tortu. Na wierzch wyłożyć gotowe elementy dekoracyjne- róże i liście, udekorować świeżymi malinami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !