Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowo- kokosowy torcik

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
mąka tortowa 2,5 szklanka
jajko 8 sztuk
sól 1 szczypta
cukier kryształ 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
nutella 1 opakowanie
krem do tortów śmietankowy 3 opakowanie
wiórki kokosowe 2 opakowanie
polewa czekoladowa 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowo- kokosowy torcik

Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać na sicie. Jajka sparzyć gorącą wodą, białka oddzielić od żółtek, ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier kryształ. Dodać żółtka, nadal ubijając składniki. Mąkę tortową zmieszać z ziemniaczaną i obie mąki i delikatnie dodać do ciasta, dodać również proszek do pieczenia, mieszając drewnianą łyżką. Okrągłą tortownicę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto do okrągłej tortownicy. Piec w temperaturze około 180 -190 stopni C przez około 40-50 minut. Do suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić go. Następnie przekroić biszkopt na dwie części. Posmarować jeden biszkopt nutellą. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować krem śmietankowy, dodatkowo wrzucić do masy wiórki kokosowe- 1 opakowanie. Masę wyłożyć na biszkopt posmarowany z jednej strony nutellą. Przykryć drugim biszkoptem. Resztę masy- drugą połowę wyłożyć na wierzch i na boki tortu, równomiernie rozsmarować. Kilka łyżek masy nałożyć do szprycy i udekorować tort według uznania. Wiórki kokosowe - 1 opakowanie wyłożyć na boki tortu. Wykonać napis z polewy czekoladowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak