Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szachowy przekładaniec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
cukier 1 szkl
jajko 5 szt
margaryna 20 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 200 ml
galaretka 2 sztuki
kakao 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szachowy przekładaniec

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do utartej margaryny , dosypujemy powoli mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dzielimy na pół, do jednej połowy dosypujemy kakao, a do drugiej taką samą ilosć mąki.
na duzej formie wylewamy ciasto paskami i pieczemy około 50 minut. Ciasto ma być dosć cienkie, tak jak rolada
Śmietanę ubijamy , a galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wody, kiedy jest już prawie gęsta mieszamy ze śmietana.
Ciasto po wystudzeniu, przekładamy śmietaną i układamy aby wyszła szachownica

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 17.04.2012 21:42
fajnie sie prezentuje
MAR3STA 15.04.2012 21:46
pyszny!
lilify 25.03.2012 12:27
bardzo ładnie wyglada
1j1o1l1a1 27.02.2012 20:07
super...w moim typie, nie dość, że przekładane to jeszcze dekoracyjnie sie prezentuje:)
iziona 27.02.2012 13:24
Pracochłonny, ale wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak