Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

fasolowa z kiełbasą i boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola 500 gram
kiełbasa 3 laski
przecier pomidorowy 1 łyżka
majeranek do smaku
ziemniak 5 szt
marchewka 1 szt
seler 1 szt
boczek wędzony 200 gram
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: fasolowa z kiełbasą i boczkiem

gotujemy fasole w garnku około 2/3 godziny.
W zależności czy była na noc namaczana w wodzie.

W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posolone.

po około dwóch godzinach (fasola musi być prawie miękka) gotowania fasoli dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach średnią marchewkę i mały seler przekrojony na pół.

Kiedy fasola zacznie robić się miękka dodajemy do niej kiełbasę i boczek (ja kiełbasę kroje na 3 części a boczek w kostkę i przed wrzuceniem do garnka z wodą i fasolą smażę je na patelni)

Następnie do zupy dodajemy ugotowane ziemniaki i przyprawy. Wiele osób do fasolowej nie daję przecieru ale naprawdę proponuje spróbować z przecierem. Według mnie zupa jest wtedy o wiele lepsza.

Proporcje jakie napisałam gotuje w 5 litrowym garnku.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 29.03.2012 22:35
bardzo lubię, ale nigdy nie robiłam :)
Izabela/bella81 29.03.2012 00:10
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak