Sposób przygotowania

gotujemy fasole w garnku około 2/3 godziny.
W zależności czy była na noc namaczana w wodzie.

W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posolone.

po około dwóch godzinach (fasola musi być prawie miękka) gotowania fasoli dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach średnią marchewkę i mały seler przekrojony na pół.

Kiedy fasola zacznie robić się miękka dodajemy do niej kiełbasę i boczek (ja kiełbasę kroje na 3 części a boczek w kostkę i przed wrzuceniem do garnka z wodą i fasolą smażę je na patelni)

Następnie do zupy dodajemy ugotowane ziemniaki i przyprawy. Wiele osób do fasolowej nie daję przecieru ale naprawdę proponuje spróbować z przecierem. Według mnie zupa jest wtedy o wiele lepsza.

Proporcje jakie napisałam gotuje w 5 litrowym garnku.

Smacznego

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    pyszna zupka
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    bardzo lubię, ale nigdy nie robiłam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !