Sposób przygotowania

2 jajka gotujemy na twardo, studzimy i wybieramy tylko żółtka. Przeciskamy je przez sitko.
Mąkę przesiewamy, łączymy z solą, proszkiem do pieczenia, z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, dodajemy przeciśnięte ugotowane żółtka i żółtko świeże, oraz miękkie masło. Szybko wyrabiamy do jednolitej konsystencji. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 0,5-1 godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto przeciskamy przez maszynkę z formą do ciastek lub bardzo solidnie zbudowany dekorator. Ciasto jak jest schłodzone także można rozwałkować i powycinać kształty - wtedy też można ciasto "maczać" w grubym cukrze krysztale. Ciastka ułożyć na blaszy wyłożonej pergaminem.
Piec ok. 15 minut w temp. 180stopni na złoty kolor. Z przepisu wychodzi talerz podłużnych ciastek.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    staropolanka5

    szkoda że nie mam takiej maszynki
  • 0
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    pamiętam te ciastka z maszynki z dzieciństwa, sama niedługo chcę kupić tą maszynkę do mielenia :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    haniaa

    hehhe kiedyś była to maszynka ręczna, gdzieś w domu głęboko w piwnicy jest. Wzięłam taką zwykłą do mielenia elektryczną i założyłam odpowiednią nakładkę zamiast sitka. Szkoda, że nie zrobiłam jej zdjęcia... :( może innym razem.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    sunnymood

    smaczne ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !